Безпека в Інтернеті

Розвиток популярності Інтернету дає привід для розвитку шахрайства. Там де багато людей, а головне можливостей для заробітку там і шахраї. А куди ж звернутися, якщо Ви стали жертвою Інтернет шахрайства? Впевнена, що більшість не знає відповіді на дане запитання і навіть більше, значна частина нікому не розповість про такий інцидент, щоб не виставити себе в поганому світлі. А даремно!!!
Адже ігноруючи злочин, Ви наражаєте на небезпеку інших людей.Ні для кого не секрет, що кількість користувачів Інтернету щороку збільшується. Як наслідок,  більше людей надають перевагу товарам та послугам, які можна придбати через всесвітню мережу. Добре не виходячи з дому щось придбати, продати, головне при цьому не втрапити в халепу.

Досить популярним на сьогодні є сайт безкоштовних оголошень OLX. Команда сайту заздалегідь попереджує про можливі ризики:

1. Не робіть передоплат

2. Не довіряйте чекам і смс про оплату

3. Не розголошуйте дані картки

4. Перевіряйте товар

Особливі ризики пов’язані саме з предоплатами за товар, коли продавці пропонують сплатити невеликий відсоток від вартості переводом коштів на карточку банку, мотивуючи це тим, що інколи покупці повертають товар, не оплативши навіть вартість пересилки. Шахраї сподіваються на те,що через 50 чи 100 грн. ніхто не здійматиме галасу і їхня «вдала схема» приноситиме прибуток. Не враховують злодії того, що у покупця залишається номер картки банку, ПІП особи, на яку вона оформлена, інтернет-листування, виписки з банку про перерахунок коштів. А цього достатньо, щоб подати заяву до кіборг поліції з проханням провести перевірку за фактом шахрайських дій, ініціювати збір всієї можливої інформації відносно шахрая з метою притягнення його до кримінальної відповідальності згідно чинного законодавства України.

Отже, якщо Ви стали жертвою протиправних дій в мережі Інтернет, потрібно звернутися до команди сайту (розділ «Допомога» чи «Безпека»), через який намагалися здійснити покупку. Вони зазвичай рекомендують написати заяву до кіборг поліції. Повірте, це реально! З електронної пошти Ви відправляєте повідомлення про злочин. Обов’язково Вам надійте відповідь з чітким поясненням, що робити далі. Пам’ятайте!!! Головне, щоб у Вас були вище згадані докази, адже лише вони гарантують відкриття кримінального провадження. Процедура довготривала, потребує часу, терпіння, певних знань та навичок. Та скажу Вам відверто, відчуття, коли тобі телефонують і говорять, що справа буде відкрита, розглянута і направлена до суду, просто НЕЙМОВІРНІ. І нехай шахрай не понесе належного покарання, а Ви не отримаєте своїх коштів назад, та Ви з впевненістю зможете сказати: «Я зробив все, щоб досягти справедливості для себе і можливо вберіг ще когось від подібних ситуацій.»

То ж бережіть себе і близьких! Безпечний Інтернет у Ваших руках!!!